Hak4t Pet paviljoen 01

Hak4t Research, Development, Training and Experience center – Hak4t RDTE center

Hak4t Research, Development, Training and Experience center – Hak4t RDTE center

Circulariteit is in de bouw een high topic. Inmiddels is deze hele sector ervan doordrongen dat circulair bouwen de toekomst is. Heel letterlijk zelfs, want in 2050 wil de Nederlandse overheid dat de bouweconomie volledig circulair is. Een mooi doel en ook bij Hak4t staat circulariteit hoog op de agenda. Maar wat houdt circulariteit en circulair bouwen nu exact in en wat doen wij hier dan mee?

Nou, bij Hak4t zijn we bezig met een gaaf circulair project, de bouw van het Hak4t  Research, Development, Training and Experience center (ook wel Hak4t RDTE center genoemd). Dit belevingscentrum wordt gevestigd in een volledig circulair gebouw, het voormalige PET paviljoen uit Enschede. Circulariteit gaat er vanuit dat producten van nu de grondstoffen zijn voor later: na gebruik kunnen producten gedemonteerd worden en de materialen opnieuw worden gebruikt. En dat is wat we met het PET-paviljoen doen. 

Het PET paviljoen is bijna 8 jaar geleden ontwikkeld door de stichting Loos.FM samen met de Enschedese architect Michiel de Wit en bestond uit duizenden PET flessen. Het paviljoen van 30 bij 6 meter bestond o.a. uit een stalen frame en wanden gevuld met afvalplastic. En na meerdere andere functies en locaties wordt het paviljoen nu opnieuw opgebouwd in Dedemsvaart. Het stalen frame is inmiddels geplaatst en voor de bouw gebruiken we enkel gebruikte materialen.  Dit zorgt ervoor dat de bouw iets langer duurt, maar we wel volledig circulair bouwen. Voor ons belangrijk om naast het duurzame karakter van het pand, veel te leren over het circulaire bouwproces. En te laten zien dat een gebouw tijdelijk voor 100% zijn nut kan bewijzen, waarna zonder bouwafval hergebruikt of gerecycled kan worden. In de loop van dit jaar zal het voormalige PET paviljoen haar nieuwe functie als Hak4t Research, Development, Training and Experience center in Dedemsvaart krijgen.

In het Hak4t Hak4t RDTE center zal door ons gewerkt worden aan verschillende innovatieve slimme lichtoplossingen en productinnovaties voor al onze activiteiten, te weten; daglicht, kunstlicht, zonwering en zonne-energie. Deze innovaties zullen na productie ook daadwerkelijk geïnstalleerd worden, zodat we iedereen kunnen laten ervaren wat goed (dag)licht met ons doet! En dat niet alleen. We willen onze kennis ook graag delen. Zo zoeken we de samenwerking met onderwijsinstellingen in het HBO en MBO, zoals bijvoorbeeld het Deltion College en RTC Hardenberg. Studenten kunnen tijdens een bezoek aan het Hak4t RDTE center kennis opdoen en wellicht zelfs lessen volgen. En tegelijkertijd willen wij onze medewerkers de mogelijkheid bieden om bij deze opleidingsinstituten bij- of nascholing te volgen. 
Maar ook het RDTE center zelf zal ingezet worden als praktijkruimte voor bijvoorbeeld nieuwe medewerkers en onderaannemers. Zij kunnen zowel binnen als buiten het RDTE center onze producten monteren en installeren. Hierdoor kunnen we de kwaliteit van oplevering van onze producten nog verder borgen. Een win-win situatie waarin we onze kennis kunnen delen. 
En last but not least. Het Hak4t Research, Development, Training and Experience center kan ook nog eens gebruikt worden om (klant)events te organiseren van en voor (potentiële) klanten. 

Op alle vlakken een mooie circulaire en duurzame samenwerking! 

Hak4t pet paviljoen 18
Hak4t Pet paviljoen 01
Hak4t Pet Paviljoen 07
RESEARCH & DEVELOPMENT - TRAINING - EXPERIENCE

Nieuwsgierig hoe dit voor u van toepassing kan zijn?

marc-nieuwsgierig

Wij helpen u graag met uw vragen of keuze

Marc Hakvoort, CEO